CMS

Ma reggel felketlem, es mar nem esett az eso, ellenbe tegnap este hazafele, mert akkor rohadtul elaztam a motoron, ugyhogy be se mentem vasarolni.
Este megneztem egy Columbot muriellel. De elottem meg kerdezte a lany kerdezte hogy fozok-e neki. Na mondom mar a teszta ugy is felig megfott (direkt kevesett raktam bele) szoval megkapta a fele tesztat, meg az uveges szosz felet. Ja meg anyu kompotjabol is adtam neki.
Ma reggel kimentem a boltba jol vasaroltam dolgokat. Aztan meg csinaltam palacsintat megint. Aztan mivel elmaradt a kirandulas, de helyette elmentem megnezni a CMS ami az uj atomgyorsito egy detektora lesz.
itt van egy kep rola
Szoval ez egy olyan ize amivel az utkozes utan mernek es ebbol megtudjak milyen dolog is tortent. Ehhez csucsteknologis muszereket fejlesztettek ki, a kepen lathato hogy mekkora is. Ebbol a magyarok ezer darab kb 4 centis darabot dolgoztak bele. (Mivel egy vaselem legyartasara se technologi se penz nincs MO.-on) Szoval azt mondtak, de az 15 mikornra tudjak pontosan mi merre.
A masik vicces dolog ezzel kapcsolatba, hogy heliummal hutik kb 1.5 fokra (kelvin fokra, tudjatok az ami mar nagyon hideges :D ). De emiatt a vilag helium termeleset meg kellett tobbszorozni, mert egy kicsit sokat fog hasznalni.
Ja mert ugyanis nincsen kesz, ez a legjobb benne, 2000 be kivettek a regi gyorsitot, es most epitik az ujat, mikor meg mar keszenlesz akkor nem lehet majd nezegetni. En meg most az alkatreszi kozott setalgattam :-)
Van egy masik az Atlas nevu, azt modjak az 8szor akkora mint ez, es az meg latvanyosabb. Ja azert a fizikai magyarazatokkal volt egy kis problemam, mert az en kepzesem egy kicsit hianyos. Ugyhogy most tudok egy ket naprakesz elmeletet :D.
Egyebkent sok erdekesseget megtudtam, de ezt nem tudom irasba visszaadni...

Misi